Eindverantwoordingsperiode 2021 (ZZP / EP / DBBC)

Nieuwsbericht
14 december 2021

Op 1 januari 2022 start de eindverantwoordingsperiode 2021 voor de alle in 2021 gecontracteerde zorgaanbieders. In de eerste week van januari wordt er in FIZZA een zaak aangemaakt met daarin de facturatiegegevens over 2021. Vanaf 1 januari kan ook direct het verantwoordingsbericht (FZ811) ingediend worden. Hier hoeft niet mee gewacht te worden tot het facturatieoverzicht gereed staat.

Ongeacht of het verantwoordingsbericht wel of geen fouten bevat, ontvangen zorgaanbieders binnen enkele minuten een retourbericht met informatie over juistheid van de aanlevering die gedaan is. Binnen enkele werkdagen na een correct bevonden aanlevering, staat er in FIZZA een omzet en (indien van toepassing) een signaalrapportage voor zorgaanbieders klaar.

De deadline voor het aanleveren van een goedgekeurd verantwoordingsbericht (inclusief een toelichting op een eventuele signaalrapportage) is 14 februari 2022
Gezien het belang om op die datum een volledig inzicht te hebben in de uitnutting van het macrokader, is er geen mogelijkheid om uitstel te verlenen.

Het is daarom extra van belang om tijdig te starten met indienen van het verantwoordingsbericht, zodat eventuele foutmeldingen op een aanlevering nog voor de deadline opgelost kunnen worden. Bij niet tijdig aanleveren van een goedgekeurde verantwoording (het retourbericht bevat geen regels met afkeur meer), wordt het sanctiebeleid toegepast.