Onderzoek naar verkorten behandelduur Tbs

Nieuwsbericht
10 december 2013

Er komt een taskforce - onder voorzitterschap van Bas Eenhoorn - die zich gaat bezighouden met het verkorten van de behandelduur in de tbs. Dit als gevolg van afspraken van die staatssecretaris Teeven met GGZ Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft gemaakt.

De gemiddelde behandelduur in de tbs is momenteel 9,6 jaar. Het verkorten van de behandelduur in de tbs vormt de spil van de afspraken met het forensische veld en is een belangrijk middel om de tbs-maatregel ook voor de toekomst te kunnen behouden. Daarnaast is de reductie van benodigde tbs-capaciteit voor een deel afhankelijk van het verkorten van de tbs-behandelingen. Om de lagere behoefte aan tbs-plekken te realiseren, is afgesproken dat een gezamenlijk project wordt gestart met als doel de behandelduur in de tbs te verkorten naar gemiddeld 8 jaar in 2017.

Voorzitter van de Taskforce is Bas Eenhoorn, die tot eind 2013 nog waarnemend burgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn is. Vanaf 1 januari 2014 combineert hij het voorzitterschap met zijn taken als tijdelijk burgemeester van de gemeente Vlaardingen.
Naast de brancheorganisaties GGZ Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zullen ook gemeenten, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten worden uitgenodigd voor deelname aan de gesprekken.

Link naar Persbericht